Σελίδες
TwitterRssFacebook
Κατηγορίες

Αναρτήθηκε την 17 Μάι 2018 σε Ανακοινώσεις

Ο Ήρκος Αποστολίδης στην Κάλυμνο

Ο Ήρκος Αποστολίδης στην Κάλυμνο

Στις 19 και 20 του Μάη, μετά από πρόσκληση του Αριστομένη Γιαννακόπουλου και με τη στήριξη της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου, θα βρίσκεται στο νησί μας ο ιστορικός και φιλόλογος Ήρκος Ρένου Αποστολίδης.

ΒΡΑΔΙΑ ΙΨΕΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Ήρκος Αποστολίδης, γνωστός ειδικώτερα για την ενασχόλησή του, πέραν των καθαρά φιλογογικών εργασιών, με μεταφράσεις, κυρίως του Νίτσε και του Ίψεν, θα μας κάνει συντροφιά την πρώτη βραδιά δίνοντάς μας  απ’ τη γνώση του και την εμπειρία του πάνω στα δράματα του μεγάλου Νορβηγού Ίψεν, και κυρίως απ’ το πάντα επίκαιρο έργο Ένας εχθρός του λαού.

Για τον Ήρκο Αποστολίδη, το νόημα αυτού του κειμένου (έτσι θέλει να τα βλέπει, σαν κείμενα, τα θεατρικά, ο φιλόλογος Ήρκος) είναι καίριας ιδεολογικής σημασίας, κι απ’ τα πιό χαρακτηριστικά του δημιουργού. Επέμενε ότι θα υποδυθεί ο ίδιος — διαβάζοντας δηλαδή– τον ανατρεπτικό γιατρό Στόκμανν, με το λόγο που καίει. Ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα επακολουθήσει, και είμαστε βέβαιοι πως κανείς δε θα φύγει δυσαρεστημένος. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα «παράσταση», μ’ όλη τη σημασία της λέξης.

ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΒΑΦΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τη δεύτερη μέρα που θα φιλοξενούμε τον Ήρκο Αποστολίδη, θάχουμε τη χαρά να τον ακούσουμε να διαβάζει και ν’ αναλύει ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή, όπως αυτός ξέρει και μπορεί. Ανάμεσα σε πολλές άλλες δουλειές του Ήρκου Ἀποστολίδη, με τον αδερφό του το Στάντη και τον πατέρα του το Ρένο, ανθολόγησαν, σχολίασαν κ’ εξέδωσαν το έργο του Καβάφη, με απαράμιλλες ερμηνείες που φωτίζουν ως το βάθος την προσωπικότητα,  τη σκέψη και τους λεπτούς τόνους του μεγαλύτερου Νεοέλληνα δημιουργού.

Ο Ήρκος δίνει μιαν ειδική σημασία όχι μόνο στα λεγόμενα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη, παρά και σ’ εκείνα του σύγχρονου προβληματισμού του ανθρώπου της ερημιάς, μιάς ζωής γεμάτης πίκρα και κατασταλάγματα διαχρονικά.

Έχει νόημα να μην χάσετε τη διερμηνευτική ανάγνωση και το μέταλλο μιας φωνής που θα συνδέσει το πρόσωπο του ποιητή με τα νοήματα. (Και όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως ιστορικού.) Ο Ήρκος θα μας οδηγήσει απ’ τον Καβάφη στην ελληνιστική ιστορία μες από δρόμους που ίσως μπορεί να μην έχουμε υποψιαστεί. Και θα γίνει συζήτηση…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ήρκος Ρ. Αποστολίδης

Γιος του Ρένου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Τελείωσε τη Φιλοσοφική Αθηνών. Αυτοχαρακτηρίζεται μάλλον ως συγγραφέας και ιστορικός. Κατά κύριο λόγο συνεργάστηκε με τον πατέρα του και τον αδερφό του Στάντη στην επτάτομη Ανθολογία της ελληνικής Γραμματείας και, από το 1985, από κοινού μετέφρασαν και σχολίασαν το μνημειώδες έργο του Γερμανού ιστορικού Droysen (6 τόμοι – Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), έκδοση που ολοκληρώθηκε το 2009. Οι τρεις φιλόλογοι εξέδωσαν τη σχολιασμένη έκδοση των Απάντων του Καβάφη (2002). Μετά το θάνατο του Ρένου, μαζί με τον Στάντη, έβγαλε σε τρεις τόμους τα εμφυλιακά κείμενα του Ρένου με εισαγωγές και σχόλια (2006-14) και μια κριτική σχολιασμένη έκδοση των Απάντων του Βιζυηνού (2013). Έκτοτε συνεχίζει την έκδοση παλαιών και νέων κειμένων του Ρένου.

Ταυτόχρονα, οι Ήρκος και Στάντης Αποστολίδης από το 2012 έχουν ξεκινήσει μια εκτεταμένη συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Gutenberg για τη μετάφραση και το σχολιασμό θεμελιωδών έργων της αρχαίας Ελληνικής και της νεότερης ευρωπαϊκής Γραμματείας. Έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πέντε τόμοι Νίτσε (Η Φιλοσοφία στα χρόνια της αρχαιοελληνικής Τραγωδίας, ο Αντίχριστος, Λυκόφως των Ειδώλων, Αγών Ομήρου και Πάθος για την Αλήθεια, σε μετάφραση Β. Δουβαλέρη), έξι τόμοι Ίψεν (Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, ο Αρχιμάστορας Σόλνες, Ο Μικρός Έγιολφ, Όταν Ξυπνήσουμε Εμείς Οι Νεκροί, Ένας Εχθρός του Λαού και Πέερ Γκυντ). Το 2015 κυκλοφόρησε σε αρχαίο κείμενο, μετάφραση και ευρύ σχολιασμό, ο περιεκτικός τόμος με τις Πρώτες πηγές και τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που απέσπασε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2015) και το Κρατικό βραβείο μετάφρασης (2017).

Ακολουθούν, αμέσως μεν (2018) 3 έργα του Νίτσε (πάνω στην αρχαιοελληνική τραγωδία κλ.), και  στα 2-3 επόμενα έτη ένας τόμος με όλα τα αποσπάσματα του Πρωταγόρα (με σχόλια και εισαγωγές), η πλατωνική Απολογία του Σωκράτη, η Αγριόπαπια και το Κουκλόσπιτο του Ίψεν, καθώς και μια πολύ σημαντική σχολιασμένη έκδοση του Βίου του Αλεξάνδρου του Πλουτάρχου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ…