Σελίδες
TwitterRssFacebook
Κατηγορίες

Αναρτήθηκε την 29 Νοε 2017 σε Κεντρική σκηνή

Άγριος σπόρος

Του Γιάνννη Τσίρου.

Μια παράσταση από την κύρια ομάδα της ΘΟΚ το 2017.

Κατεβάστε το πρόγραμμα της παράστασης.

Λίγα λόγια

Ο Γιάννης Τσίρος, συγγραφέας – σεναριογράφος και σεμνός δεξιοτέχνης της γλώσσας και της απεικόνισης της ψυχολογίας του νεο-Έλληνα, γεννήθηκε στη Μεσσηνία (εξ ου και η βαθύτατη γνώση του της νοοτροπίας του επαρχιώτη) και μεγάλωσε στην Αθήνα (όπου η «κρίση», η διεθνείς «ανακατατάξεις» και όλα τους τα επακόλουθα, έκοψαν με νυστέρι την δήθεν ηρεμία των νοσταλγών «μιας παλιάς, καλής εποχής»).

Τι έχει πει σε συνέντευξη του «e-culture» για το πολυβραβευμένο έργο του «Άγριος Σπόρος»…

«Ξεκίνησα να γράφω το έργο το 2008 και ασχολήθηκα ξανά το 2010. Από τα γραπτά του 2008 παρέμεινε το στοιχείο του ανθρώπου που μοχθεί και μοιάζει σαν έξω απ’ όλους τους άλλους, με το χαρακτηριστικό του άξεστου και του έλληνα που δεν τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κανόνες. Το 2010 ήμασταν ήδη σε κρίση και απ’ το εξωτερικό δεχόμασταν τα πρώτα στοιχεία προκατάληψης. Ο ήρωας του έργου έμοιαζε πλέον να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά όλης της Ελλάδας: χρεωμένος, χωρίς καμία τάξη στις υποθέσεις του… αδύναμος να ανταποκριθεί σε κανόνες, χωρίς να έχει τη βασική υποδομή…»

Τι ομολογεί για τη δουλειά του Συγγραφέα…

«Το να γράφεις για το συρτάρι σου είναι βαθιά τρομακτικό. Κάθε άνθρωπος  μπορεί να γίνει συγγραφέας. Το πιστεύω αυτό. Όμως, αυτό που δεν μπορεί ο καθένας να αντέξει είναι η επίπονη διαδικασία απομόνωσης που η συγγραφή απαιτεί: το ότι, τελικά, γίνεσαι ένα αγρίμι κλεισμένο σε ένα δωμάτιο» [www.i-read.i-teen.gr]

Τι λέει στο Αθηνόραμα για το θέατρο και τον κινηματογράφο…

«Το θέατρο είναι η βάση για τον κινηματογράφο. Μοιάζει δυσκολότερο γιατί απαιτεί εμβάθυνση. Ο ρεαλισμός, όσο κι αν μοιάζει κάτι απλό, είναι πιο δύσκολο είδος. Απαιτεί έλεγχο, μέτρο, οικονομία…»

Και για τον εαυτό του…

«Δεν ξέρω ποιο είναι το ύφος μου ως συγγραφέα. Νομίζω ότι απαιτείται “ενας ικανός αριθμός έργων καθώς και μια χρονική απόσταση για να με κατατάξω κάπου.»

Έχει γράψει…

Σενάρια Ταινιών… «Το Φως που Σβήνει» «Το Βουνό Μπροστά» «Άπνοια» «Οι Τούρτες του Μίσους» «Οι Άντρες δεν Κλαίνε» «Ηφαίστειο» «Ο Μετρητής» (τηλεταινία)

Θεατρικα Έργα… «Αξύριστα Πιγούνια» «Τα Μάτια Τέσσερα» «Αόρατη Όλγα» «Άγριος Σπόρος» «Ποιος Σκοτώνει τα Παιδιά» «Ελεύθερα Ύδατα» «Press»

Συντελεστές

Παίζουν Θόδωρος Γιαβάσης (Σταύρος), Σεβαστή Χαλκίτη (Χαρούλα), Σπύρος Ζαίρης (Τάκης).

Σκηνοθεσία Κατερίνα Κλωνάρη | Σκηνογραφία Μιχάλης Μπουτκάρης | Κατασκευή Σκηνικών Χρήστος Μανιάς, Γρηγόρης Νίκου, Τάσος Ρούσσος | Φωτισμοί Θανάσης Παστρικός | Κονσόλα Ήχου Ελπινίκη Καρβέλη | Κονσόλα Φωτισμού Άννα Κλωνάρη | Κανονάκι Μιχαήλ Καραφύλλης | Επιμέλεια Ήχων Παντελής Τρικοίλης | Κουστούμια Θεατρική Ομάδα Καλύμνου | Υποβολέας Προβών Μαρία Εργά, Κατερίνα Ιερομονάχου | Φροντιστήριο Μιχάλης Μακρυλλός, Κατερίνα Ιερομονάχου.

Για την επιμέλεια της αφίσας, του προγράμματος και του trailer, ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη Κουρουκίδη και την computer dynamics.