Σελίδες
TwitterRssFacebook
Κατηγορίες

logo-smallΗ θεατρική Ομάδα Καλύμνου αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, κ.λ.π. μη αμειβόμενους εθελοντές, κυρίως νεαρής ηλικίας και προερχόμενους από πολλά και διάφορα επαγγέλματα. Συνεργάζονται μαθητές, έμποροι, καθηγητές, δημοδιδάσκαλοι, ιατροί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες, κ.λ.π.

Λειτουργεί από το 1980 ως ομάδα θεάτρου (Εταιρία Μη Κερδοσκοπική, Σύλλογος) αν και από τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας είχαν ανέβει παραστάσεις και σε προηγούμενα χρόνια.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1996 και ο σύλλογος το 2006. Για την δράση μας σας παραπέμπουμε στο περιεχόμενο του ιστότοπου μας.

Συγχρόνως έχει οργανώσει πολλές ανοιχτές συζητήσεις γύρω από το θέατρο, και σεμινάρια θεατρικής αγωγής με εισηγητές ηθοποιούς και καθηγητές όπως τον Γ. Γεωγλέρη, τον Δ. Λέκκα, Κ. Τρέχα, Γ. Ιωάννου, Η. Λογοθέτη, Ε. Καραμπέτσου, τον Θωμά Κινδύνη κ.α.

Από το 1995 λειτουργεί Θεατρικό Παιχνίδι και σεμινάρια για παιδιά (το πιο πρόσφατο έγινε τον Απρίλιο του 2009 όταν, για τρίτη φορά προσφέραμε δωρεάν 25 ώρες Μουσικοκινητικής με την Μέθοδο Orff από την Μελ. Τασούλη).

Από το 1997 λειτουργεί Πειραματική Σκηνή (π.χ. το 2010, «Εγώ, εσύ κι” άλλοι» – συλλογή μονολόγων και διαλόγων της Θ.Ο.Κ. και σκηνές από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, στην παρουσίαση του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Ύδνα «Ήχος και Φως».

Η τελευταία πειραματική παράσταση ήταν ενταγμένη σε σειρά διοργανώσεων άλλων πνευματικών φορέων της Καλύμνου, στις οποίες συμμετέχει η Θ.Ο.Κ. παράλληλα με τις κύριες παραστάσεις της, (π.χ. Θεατρικό παιχνίδι για το Σύλλογο Πολιτών Χώρας, θεατροποιημένες σκηνές από τον Παπαδιαμάντη και παρουσίαση μυθιστορήματος «Καΐκια στην Άσφαλτο» της Σοφίας Γιαννάτου από το Αναγνωστήριο Αι Μούσσαι κ.α.).

Από το 2014 λειτουργεί η Νεανική Σκηνή «Δίνη», αποτελούμενη από νέους 16 έως 28, κυρίως φοιτητές. Προβάλλει, απ” τη σκοπιά των νέων, τα ζητήματα που απασχολούν στην καθημερινότητα μας. Λειτουργεί οριζόντια, απαραίτητα χωρίς ιεραρχία και ανάθεση, φροντίζοντας συλλογικά για όλες τις δραστηριότητες, από τα θεατρικά μαθήματα, έως τη σκηνοθεσία της καλοκαιρινής τους παρουσίασης. Στηρίζεται πάντα σε δύο θεμελιώδεις αρχές, την ειλικρίνεια και την υπευθυνότητα των μελών της ομάδας.

Κύριος χορηγός είναι ο Δήμος Καλυμνίων αλλά η Θ.Ο.Κ. έχει επιχορηγηθεί και από άλλους κρατικούς φορείς. Όλες οι παραστάσεις, και εντός και εκτός Καλύμνου (π.χ. στα Δωδεκάνησα, Αθήνα, Ορεστιάδα, Κύπρο) χρηματοδοτούνται από το Δήμο Καλυμνίων, με την οικονομική στήριξη του οποίου, η Θ.Ο.Κ. εξόπλισε, με την πιο βασική τεχνική υποδομή, και «Το Θεατράκι του Δήμου» (120 Θέσεων) που, πλέον, χρησιμοποιείται από όλους τους συλλόγους και σχολεία του νησιού.